Kukurica nad zlato

22.09.2005 Celý región

Kukurica má už aj na európskom kontinente pomerne dlhú tradíciu a našla si svoje miesto v jedálničku aj na Slovensku. Po pšenici je spolu s ryžou druhou najr...
Kukurica má už aj na európskom kontinente pomerne dlhú tradíciu a našla si svoje miesto v jedálničku aj na Slovensku. Po pšenici je spolu s ryžou druhou najrozšírenejšou a najproduktívnejšou obilninou sveta. Aj keď ju väčšina z nás považuje za zeleninu. Čo ešte o nej nevieme?

Ako to vlastne s kukuricou je?
Každý čo len trošku erudovaný botanik by vám povedal, že kukurica patrí medzi trávy z čeľade lipnicovitých. Pre obyčajného laika to v preklade znamená, že patrí do tej istej rodiny s pšenicou aj ryžou. Takže obilnina. Pôvodne sa pestovala v teplých a vlhkých tropických a subtropických pásmach, avšak vďaka svojej prispôsobivosti ju pestujeme aj na Slovensku. Existuje viacero odrôd, veľmi rozšírená je kukurica cukrová. V najväčšom rozsahu pestujú na Starom kontinente kukuricu Francúzi a Taliani. Na svete sú však najväčším pestovateľom a zároveň aj konzumentom Spojené štáty.

Kukurica – kalorická bomba?
Kukurica sa zberá v čase, keď obsahuje cca 70 % vody. Na porovnanie, pri zbere má čerstvá zelenina v sebe až 90 – 95 % vody. Kukurica má teda v porovnaní s čerstvou zeleninou menej vody a viac sušiny. A práve sušina by mohla byť pre bežného konzumenta zaujímavá. Práve ona totiž obsahuje uhľohydráty, proteíny, vlákninu a minerálne látky. Preto je práve kukurica nositeľom väčšieho množstva energie ako čerstvá zelenina – v priemere telu dodá 96 kcal (400 kJ) na 100 g. Kukurica by teda na prvý pohľad nemala byť častá na jedálničku ľudí, ktorí si potrpia na štíhlej línii. Avšak omyl! Prvý pohľad klame. Energiu, ktorú telo dostane po konzumácii kukurice, si však odbúrava a spracúva postupne. Po kukurici sa nepriberá, pretože cukor, ktorý obsahuje, sa pozvoľna premieňa na škrob a ten dodáva telu hodnotné sacharidy. Vďaka nim dokážeme byť po konzumácii kukurice zasýtení dlhú dobu. Jedna 150-gramová porcia bohato stačí k uspokojeniu hladu.

Kukurica – zdroj vitamínov a vlákniny
4 % obsahu kukurice tvorí vláknina. Práve kukurica je teda vynikajúcim zdrojom tejto látky, ktorá stimuluje pohyb čriev a pomáha v boji proti zápche. 3,3 % obsahu tvoria bielkoviny, čo je viac než u väčšiny čerstvej zeleniny. Nemôžeme zabudnúť ani na dôležité vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda draslík, fosfor a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód a selén a nechýba ani železo a zinok.

Čo s tým všetkým v kukurici?
Vymenovanie všetkých dôležitých prvkov však nám, laikom, veľa nepovie. Preto sa radšej pozrime na to, ako konkrétne sa dá kukurica zaradiť do jedálnička tak, aby čo najviac prospela nášmu organizmu.

Dajte si na raňajky kukuričné krúpy alebo kašu z kukuričných zŕn – znižuje hladinu cholesterolu a zvyšuje činnosť a priechodnosť čriev. Zároveň má močopudný účinok, a preto pomáha efektívne pri napuchnutí nôh, ktoré býva spôsobené zadržovaním vody v tele.
Ak vás trápi edém, uvarte si kukuricový odvar. V hrnci varte 1 hodinu čerstvé kukuričné klasy bez zŕn. Vodu zlejte a nechajte ju vychladnúť. Z odvaru pite 2 - 3 šálky denne, pokiaľ sa problém nezmierni. Po zlepšení stavu znížte príjem na 1 šálku denne. V prípade potreby a zhoršenia stavu sa opäť môžete vrátiť k 2-3 šálkam denne.
Ak máte veľa vody v tele a cítite sa doslova navretí a zaliaty vodou, uvarte si močopudný čaj z kukuričných vlasov.
Ak máte problémy s ľadvinami a potrebovali by ste zvýšiť ich činnosť, vložte do šálky za hrsť vlasov z klasu kukurice a zalejte vriacou vodou, nechajte 20 minút lúhovať, sceďte a odvar pite vlažný s 1 lyžičkou medu.

Nezabúdajte na to, že nielen čerstvá kukurica obsahuje všetky vyššie uvedené vitamíny a minerály. Aj sterilizovaná či mrazená kukurica by nemala chýbať na vašom tanieri. Kukurica Bonduelle vám nahradí všetko to, čo si inak s chuťou doprajete na sklonku júla a augusta. V kukurici Bonduelle je ukryté zdravé a slnkom prežiarené leto.
 

Vyberte región

mark